Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Wat de herfst met je kan doen...

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 18 november 2019 om 12:51

In onze wereld gaan we automatisch over van het ene jaargetijde naar het andere. We staan er niet bij stil dat deze eventueel ook een betekenis kan hebben en wat dit met ons als mens kan doen. De herfst, Metaalenergie volgens de TCM, betekent dat Yin meer gaat toenemen. Yin staat voor rust en kalmte. De zomer is Yang en staat voor uitbundigheid. Er komt tijd voor bezinning, terugtrekken en naar binnen keren. Heerlijk thuis op de bank, naar jezelf kijken en jezelf klaar te maken voor de rust van de winter. Ga je niet mee in deze beweging dan heb je kans dat er klachten ontstaan als gebrek aan vitaliteit, burn-out, innerlijke onrust die weer onder het Water element vallen maar daar kom ik later in de winter op terug.

De organen die bij Metaal horen zijn Long en Dikke darm en deze vormen een driehoek met de huid. Vandaar dat je vaak bij huidproblemen ook een link hebt met longproblemen. Onderdruk je via bijvoorbeeld een hormoonzalf eczeem krijg je er vaak longproblemen voor terug. Vaak wisselen longproblemen zich af met huidproblemen. Huidproblemen ontstaan ook vaak als je dikke darm je voeding niet goed kan verwerken. Bij huidproblemen is het raadzaam kritisch te kijken naar je voeding.

Metaal staat voor terugkijken op je leven en wat je hebt gedaan. Kan je zien wat nuttig is geweest en wat klaar is? Je kunt afscheid nemen van wat niet meer bij je past en alleen nog maar energie kost, dit laat je dan los zoals een boom zijn bladeren loslaat. Dit proces kan gepaard gaan met een gevoel van melancholie, een gevoel wat makkelijker aanwezig is in de herfstperiode. Het weer is minder prettig en je houdt eigenlijk nog vast aan die mooie zomerse dagen.
De emotie van Metaal is verdriet, verdiet hoort er te zijn. Een verdrietige situatie mag je voelen en verwerken, wegstoppen geeft later problemen. In onze Westerse wereld lijkt er minder ruimte te zijn voor verdriet, we gaan te snel over tot de orde van de dag. Geven het een plaatsje maar het kan beter voor je zijn om het te voelen, te ervaren en ermee te leren leven.

Bij een disbalans in je Metaalelement kun je klachten aan de longen{ astma, bronchitis, kortademigheid, chronische verkoudheid, hoesten, chronische verstopte neus en/of bijholtes, verlies van reuk, hooikoorts,etc}, de huid {eczeem, psoriasis, acné, jeukende huid, schilferige huid} en/of darmen { diarree, verstopping, voedselintollerantie, onverklaarbare buikpijnen, ziekte van Crohn, spastische darm} verwachten. Deze klachten kunnen elkaar afwisselen. Lijkt je huidprobleem opgelost onstaat er mogelijk een longprobleem. Dat geeft aan dat het onderliggende probleem niet opgelost is, de klacht uit zich dan anders.
Ook overmatig zweten en een lage weerstand kunnen te maken hebben met een disbalans in Metaal. Vaak zijn er bij klachten andere elementen betrokken maar bij bovenstaande klachten is er meestal sprake van een disbalans in je Metaalenergie.

Buiten fysieke klachten kunnen er ook geestelijke klachten ontstaan. Die omschrijf ik graag de volgende keer anders ben ik bang dat ik te langdradig wordt. Het is natuurlijk wel fijn als de informatie te lezen blijft.

Via voetreflextherapie kijk ik samen met jou wat een klacht je kan vertellen om zo bij de achtergrond van je klacht te komen. Als ik bij longproblemen  alleen je longen behandel werk ik symptomatisch, dat geeft even wat ruimte maar de onderliggende klacht wordt niet erkent waadoor deze toch weer na verloop van tijd terugkomt. Ik werk vanuit een holischtische visie en probeer juist de klacht onder de klacht te vinden. Dat geeft ruimte voor herstel, verbetering van je klacht en misschien komt de klacht niet meer terug als je goed aan de boodschap van je klacht gaat werken.

Graag geef ik je nog een tip mee waarmee je je Metaalenergie kunt ondersteunen;
1.Bescherm jezelf. Longen nemen gemakkelijk ziekmakers van buitenaf op. Wind is vaak een boosdoener, dus bescherm je hiertegen. Bedek vooral je nek en bovenrug je Metaalelement zal je dankbaar zijn.

 

Bron; Blijvend meer energie volgens de vijf elementen van Jeanine Hofs