Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Een andere kijk op een blaasontsteking...

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 16 december 2019 om 17:28

Het urinewegstelsel is soms erg gevoelig voor bacteriën, deze veroorzaken dan al snel een blaasontsteking of zelfs een nierbekkenontsteking. Waardoor komt deze gevoeligheid en welke inzichten kan je daarop loslaten?

Bijna alle klachten die we ervaren rondom ons urinewegstelsel worden al snel een blaasontsteking genoemd. Terwijl ons urinewegstelsel meer omvat dan alleen de blaas. Als we een goed werkend afweermechanisme hebben heeft een kwaadwillende bacterie geen kans om klachten te veroorzaken. Is ons afweermechanisme verzwakt dan heeft de kwaadwillende bacterie vrij spel om onze urinebuis, blaaswand of nog erger nieren te belasten, in combinatie met een goede voedingsbodem heeft de bacteriële groei vrij spel en ontstaat er een ontsteking.

Je afweermechanisme sterk houden heeft veel te maken met rust inbouwen en goede voeding tot je te nemen. Vooral veel groentes, wat fruit en matig zijn met koolhydraten en vleesprodukten geven je lichaam de ruimte om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je voeding te halen.Wat veroorzaakt nou die goede voedingsbodem voor bacteriën? Ook hier speelt voeding een grote rol. Witte suiker, tarmebloemprodukten, chocolade, zoete dranken, snoep en gekruid eten zijn voedingsmiddelen die je eigenlijk bij een vaker voorkomende blaasontsteking dient te vermijden. 

Ook je emoties en angsten spelen een rol bij het ontstaan van een blaasontsteking. Vanuit de TCM worden de nieren geassocieert met een diepliggende angst en de Westerse natuurgeneeswijze zegt dat niet geuite emoties waaronder vooral verdriet een belangrijke rol spelen. Het is goed om na te gaan welke emotionele ingrijpende gebeurtenis vooraf ging aan de klachten. Waarschijnlijk dacht je dat de gebeurtenis emotioneel niet zo spannend was maar denkt je gevoel hier anders over. Hoe ga je om met verdriet en angst?

Vanuit de voetreflextherapie kijk ik breed naar je klacht. Speelt voeding een rol? Eerlijk gezegd is dit vaak wel een aandachtspunt met de keuzes op het gebied van voeding die we tegenwoordig kunnen maken.Maar onderschat niet hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met alle zaken die dagelijks je pad kruisen. Vaak denken we met ons hoofd dat we goed reageren, maar ervaart ons gevoel iets anders. Hier wat vaker stil bij staan doet ons mensen goed. Dat betekent meteen dat je meer rust neemt zodat je beter kan voelen en laat die rust nou weer zorgen voor een goed werkend afweermechanisme.Met regelmaat een rustmoment inbouwen door je een voetreflexbehandeling te gunnen vermindert je stress, geeft je ontspanning, verhoogt je weerstand en geeft je inzichten om eens eerlijk naar jezelf te kijken. Wie wil dat nou niet?