Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

De energie van de winter en het Waterelement

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 27 januari 2020 om 14:14

Energie van de winter? Zit daar energie in hoor ik je denken, alles ziet er zo doods uit. Alsof het nooit meer mooi fris en groen wordt. We weten echter door onze ervaring dat de natuur binnen nu en een paar weken weer gewoon tot leven komt, dat alles weer van voor af aan begint. De winterenergie staat gelijk aan het Waterelement binnen de TCM en deze staat voor het einde van een cyclus en tegelijkertijd voor een nieuw begin. Soms op een mooie zonnige dag als de zon alweer een beetje warmte lijkt te geven weet je dat het niet echt lang meer duurt, de lente komt eraan...

Het Waterelement is eigenlijk een heel belangrijk element. Je voorhemelse energie ligt opgeslagen in je Waterelement, een energetisch reservoir dat de energie van je voorvaderen bevat, ook je erfelijkheidsmateriaal. Dit is je reserve voor je gehele leven die aan te vullen is met nahemelse energie die je haalt uit eten, drinken en ademen. Deze mogelijkheden om je reserve aan te vullen zijn dus eigenlijk erg belangrijk maar of wij er binnen onze Westerse Wereld zo zuinig en bewust mee omgaan is maar de vraag. De energie van Water heeft net als de winter, alles te maken met rust, naar binnen keren en energie sparen. Het is geen tijd voor activiteit en oproer, dat komt later wel weer als we de lente verwelkomen en daarmee de Houtenergie. Het is nu de tijd voor pas op de plaats, fysiek maar zeker ook niet -fysiek. 

De winter staat voor Yin, voor rust. In rust kun je voelen {niet denken} wie je bent, wat je wilt en wat goed voor je is. Rust dus, en laten wij in onze Westerse wereld hier nu niet zo goed in zijn. Volgens de Chinezen hebben wij lege Nieren. Nier {Yin} en Blaas {Yang} zijn de organen die bij het Waterelement horen.
De oerenergie huist in het Waterelement, de bron van het leven, de oorsprong. Deze oerenergie geeft de mens de wil om te {over}leven. Het gaat dan ook over wilskracht. Net als water; dat gaat op een doel af en ongeacht de obstakels zal water soepel doch krachtig zijn doel bereiken. Daar heb je ook een portie flexibiliteit voor nodig om dan weer een beetje naar links en dan weer een beetje naar rechts te gaan. Go with te flow. Bij een goed stromend Waterenergie heb je dit vermogen om je aan te passen en met de stroom mee te bewegen. Je hoeft niet te vechten, niet tegen jezelf, niet tegen anderen of tegen de natuur. Je hebt het in je om zacht maar standvastig te zijn, je hebt doorzettingsvermogen en bent flexibel. Je werkt vanuit je eigen kracht en hebt geen last van onzekerheid en angst. Bij een goede balans in Water is er angst of vrees wanneer dat nodig is, bij een onbalans kan je overdreven angstig worden. Het ervaren van angst kost je echter ook energie in je Waterelement.

Binnen het Waterelement bemerk je vaker een tekort in energie, een teveel zal je niet vaak tegenkomen. Verzwakkingsklachten kunnen optreden bij een gebrek aan energie binnen het Waterelement; gebrek aan vitaliteit, slapheid, burn-out, lage rugpijn, last van de knieën, innerlijke onrust, verzwakking van de `openingen`beneden met als gevolg vaak plassen en `s nachts moeten plassen en nadruppelen. Maar ook astma en hoesten kunnen optreden wanneer de ondersteunende functie van de Nierenergie voor de longen ontbreekt. Omdat Water de bron is voor alle Yin en Yang kan een tekort aan Waterenergie doorslaan naar de Yangkant met hitteklachten {warm gezicht, rode wangen, nachtzweten, hele warme handen, voeten en borst, droge mond en geconcentreerde urine} of naar de Yinkant met koude klachten {koude handen en voeten en een hekel aan kou}. Nierenergie kan niet tegen kou, deze trekt namelijk samen, krimpt, vertraagt de doorbloeding en kost veel energie van het Water element. Deze kou kan de kou van buiten zijn maar ook koude voeding zoals yoghurt, rauwkost en zuidfruit.

Ik geef je graag een paar tips om zuinig om te gaan met je Waterenergie;
* Houd jezelf warm, vooral in de koude maanden en dan met name je onderrug en voeten. Vermijd ijs, rauwkost en zuidfruit. Verwarmende kruiden als gember en kaneel kunnen erg welkom zijn, lekker over wat gestoofde appeltjes.
* Rusten, bijtanken, sparen. Rust is je grootste cadeau, neem er voldoende van. Doe je activteiten zoals water; rustig, vloeiend en niet vechtend. Kies de gemakkelijkste weg, go with the flow.
* Neem de tijd om te herstellen als je het nodig hebt. Dus niet met een halve gezondheid weer aan de slag maar kom eerst goed tot jezelf.
* Beweeg in je eigen tempo, op het ritme van je eigen energie. Tai Chi, yoga of dansen zijn daar een mooi voorbeeld van.

Twijfel je of het goed is gesteld met je Waterenergie kom gerust eens langs voor een voetreflextherapiebehandeling, kijken we samen hoe we deze belangrijke energie weer naar een goed level kunnen krijgen waardoor jij dadelijk met voldoende energie het Houtelement kunt verwelkomen.

Bron; Blijvend meer energie volgens de vijf elementen Jeanine Hofs