Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Ons immuunsysteem, wat kan je er zelf mee

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 9 maart 2020 om 15:23

De afgelopen periode een veel besproken maar toch onderbelicht onderwerp: ons immuunsysteem. Waardoor heeft de een meer last van een virus als de ander? Hebben we er zelf een rol in en hoe kunnen we ons immuunsysteem ondersteunen?

Om ons te verweren tegen micro-organismen, lichaamsvreemde stoffen of abnormale lichaamscellen beschikt ons lichaam over een afweersysteem of immuunsysteem. Ons immuunsysteem bestaat uit een aspecifiek {aangeboren} deel en een specifiek {verworven} deel. Het aspecifiek immuunsysteem bestaat uit twee verdedigingslinies; de fysieke en chemische barrière van huid en slijmvliezen vormt de eerste. De tweede bestaat uit de aspecifieke cellulaire afweer door leukocyten {witte bloedcellen}. Het specifieke afweersysteem ten slotte vormt de derde verdedigingslinie. Deze is gebaseerd op het vermogen om ziekteverwekkers bij een hernieuwd contact te herkennen. De immuunrespons wordt opgewekt door een antigeen, een eiwit dat zich op de buitenkant van een micro-organisme of een vreemde cel bevindt. Antigenen zijn uniek. De specificiteit van de verworven afweer is gebaseerd op het vermogen om deze verschillende antigenen te herkennen.

Eigenlijk moet alles helemaal kloppen om niet vatbaar te zijn voor een virus. In hoeverre is dat haalbaar en in hoeverre vind je het belangrijk dat alles klopt en je immuunsysteem zo sterk mogelijk kan functioneren?  Ik heb al vaker geschreven dat wat voor de een klopt, werkt gewoon niet altijd ook voor de ander. Ons lichaam is een complexe fabriek die met de juiste ingrediënten, niet teveel stresservaringen en een goede mind set het beste kan functioneren. Vaak tref ik cliënten die zoveel mogelijk de juiste ingrediënten tot zich nemen maar door veel stresservaren of een minder prettige mindset toch klachten ontwikkelen. Het zit hem vaak in de juiste balans vinden wat voor jou goed werkt en waar je lichaam positief op reageert.

Ikzelf probeer zoveel mogelijk een goede basis te hebben in mijn voeding. Ik heb de opleiding orthomoleculaire voeding gevolgd en weet wel waar ik beter wel voor kan kiezen en wat ik beter kan vermijden. Toch heb ik momenten dat ik verkeerde keuzes maak. En dat is helemaal niet erg als de andere punten zoals stress en/of goede mind set in balans zijn. Zo'n dikke maand geleden maakte ik op meerdere punten minder goede keuzes voor mezelf en moest het bekopen met een flinke verkoudheid die nu misschien anders omschreven zou worden. Zo`n moment is voor mij een bewustwording; waar ging het mis? Nou daar hoefde ik niet lang over na te denken en de afgelopen weken ben ik aan het bekijken hoe ik de balans weer kan herstellen en wat ik daarvoor moet doen of laten. Vind je het lastig om deze bewustwording alleen tot stand te krijgen dan zou ik je daarbij kunnen helpen. Als je bij me komt voor voetreflextherapie dan neem ik een intake af waar jij me zaken over jezelf verteld. Ik behandel/masseer je voeten en ontdek, voel en/of ervaar dan zaken die vragen bij me oproepen en als we daarover in gesprek gaan dan komen we vaak bij een stukje bewustwording. Vanuit die bewustwording heb jij de keuze en de mogelijkheid om daarmee aan de slag te gaan zodat je misschien de volgende keer net een andere keuze maakt die hopelijk beter bij je past.

Wat voor mogelijkheden heb je om je immuunsysteem te versterken of sterk te houden; 
* Kies voor onbewerkte verse voeding, het liefst geen voeding uit pakjes en zakjes
* Eet dagelijks veel groentes en wat fruit, kies zoveel mogelijk voor seizoensgebonden produkten
* Probeer gerafineerde suikers te vermijden
* Drink regelmatig water of kruidenthee, gebruik matig koffie
* Gun jezelf regelmatig een moment van ontspanning; lees een goed boek, ga wandelen, luister naar muziek waar je rust bij ervaart, ga ontdekken wat je echt leuk vind en waar je blij van wordt en gun jezelf met regelmaat een massage en hier valt voetreflextherapie natuurlijk ook onder
* Durf eens kritisch te kijken naar je gedachtengang, is deze over het algemeen positief of steek je veel energie in zaken wat negatieve gevoelens bij je losmaakt. Je gedachtengang is namelijk echt heel belangrijk!!

Probeer zelf je verantwoordelijkheid op te pakken om jouw immuunsysteem te versterken om zo vervelende virussen zoveel mogelijk buiten jouw deur te houden. Heb je er hulp bij nodig dan ben je van harte welkom...