Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Dementie en voetreflextherapie, een mooie combinatie

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op donderdag 19 maart 2020 om 12:52

Dementie is een steeds vaker voorkomend ziektebeeld wat veel problemen op kan leveren in de omgang met degene die ermee getroffen is. In het begin is het een sluimerend proces waar veel onbegrip kan ontstaan omdat niet duidelijk is hoe het komt dat degene met dementie gedrag vertoont wat eerder niet vertoond werd. Wanneer het steeds duidelijker wordt dat het om een vorm van dementie gaat zijn ze vaak al een heel stuk in hun proces. Dat is een moment dat je diegene ondersteuning aan kunt gaan bieden welke het prettigste past in de omgang met diegene met dementie.

Vanuit mijn werk in de ouderenzorg heb ik veel mensen met dementie ondersteund waaronder ook hun directe naaste. Ik was nog jong toen ik vanuit de opleiding te maken kreeg met het werk in een verpleeghuis en heb echt moeten ontdekken hoe ik daar zelf op mijn manier mee om wilde gaan. Er was veel verschil in omgang met mensen met dementie in de zorg en ik als jonge nieuweling moest uit al die voorbeelden die ik te zien kreeg mijn werkwijze gaan ontdekken. Altijd blij geweest dat ik veel verschillende manieren van omgang heb mogen zien want vandaaruit heb ik geleerd wat ik zeker niet een fijne manier van benaderen vond en deze dan ook niet lang opgevolgd. Zo rolde ik de wereld van de psychogeriatrie in met een duidelijk beeld hoe ik in de omgang zou zijn met mensen met een vorm van dementie.

In de zorg rondom mensen met dementie speelt rust en een invoelend vermogen een hele grote rol. De zorg zoals deze momenteel ingevuld wordt is zich daarvan doordrongen maar door de werkdruk die er is lukt het vaak niet om die aandacht te geven welke mensen met dementie zo hard nodig hebben. Het is een kunst om je zorgmoment zo in te richten dat deze voor diegene die het ondergaat voelt als exclusieve aandacht. Soms is dat moment de enigste die je op die dag kan beleven met diegene. Hoe fijn is het om daar een speciaal moment van te maken. Gebruik maken van een op de persoon afgestemde etherische olie in een streamer wat doet denken aan mooie tijden, muziek die daarbij aansluit, een heerlijke zeep en bodylotion die een zorgmoment kunnen ondersteunen als dat aansluit bij diegene. Zo zijn er tal van mogelijkheden om contact te maken met de persoon met dementie. En die momenten van contact zijn erg belangrijk.

Binnen de reguliere zorg wordt er gewerkt vanuit de belevingsgerichte zorg, mooi aansluitend en afgestemd op de persoon. Vanuit de complemetaire zorg sluit ik me hier graag bij aan en zou daarnaast nog de ruimte hebben om iets extra`s te doen. Voetreflextherapie of als dat beter passend is een handmassage met een fijne olie is een moment van oprecht contact. Er is ruimte om, zonder gestoord te worden door een alarm van een andere zorgvrager, exclusieve aandacht te geven. Afhankelijk van degene met dementie kijk ik hoelang zo`n moment mag duren, vaak maximaal 45 minuten. Op de voeten zijn door de structuur van de voeten zaken waarneembaar. Wanneer mensen nog de mogelijkheid hebben om te communiceren is het erg leuk om dit samen te bespreken, het kan vaak persoonlijke kwesties aangeven waar al lang niet meer over gesproken is. Onderwerpen vanuit het leven bespreken geeft ruimte in een verwerkingsproces. Als we aan het einde van ons leven komen is het goed om het leven de revue te laten passeren, ruimte geven aan al die verhalen die nog in ons zitten. Is de mogelijkheid tot communiceren niet meer mogelijk is het fijn om via voetreflextherapie toch ruimte te kunnen geven aan deze ervaringen en gevoelens. Dit kan onbegrepen gedrag verminderen of voorkomen.

Onlangs het boek De verborgen zin van dementie gelezen van Hans Stolp. Hierin beschrijft hij dat dementie wordt gezien als een rampzalige en zinloze ziekte. Het is ook een ingrijpende ziekte die voor de zieke en zijn familie uiterst pijnlijk en verdrietig is. Vooral ook, omdat er geen enkel geneesmiddel is en je daarom geen andere keuze hebt dan samen door de ziekte heen te gaan. Maar is het misschien ook mogelijk je niet alleen blind te staren op de afbraak en het verlies, maar je dwars daardoorheen iets anders te zien oplichten? Iets dat je misschien zelfs een geestelijke winst zou mogen noemen die je op deze ziekte veroveren kunt. Dit boek doet een poging om ons oog te richten op deze mogelijke geestelijke winst. Voor mij een eye opener en ik heb toch al veel gelezen en gezien binnen de omgang met mensen met dementie.

Momenteel volg ik de opleiding therapeutische vaardigheden bij de mens met dementie wat nog meer handreikingen gaat bieden in de omgang en benadering van mensen met dementie. Met deze opleiding kom ik in contact met mogelijkheden waar ik nog niet veel mee gewerkt heb; zelf muziek gaan maken om het contact te maken. Vanuit het boek van Hans Stolp en andere boeken die ik momenteel vanuit de opleiding lees komt steeds meer naar voren dat buiten een gezonde levensstijl, een goede balans in je leven, niet teveel stress ervaringen oplopen en als je ze oploopt deze meteen goed doorlopen en creatieve uitingen heel belangrijk voor je zijn om je hersenen te blijven activeren. 

Via voetreflextherapie werk ik samen met jou om je inzicht te vergroten op het gebied van een gezonde levensstijl, een prettige balans in je leven die bij jou past, stress ervaringen aankijken en deze ruimte geven en kijken welke creatieve uitingen voor jou zouden kunnen werken. Dat is waarom ik graag jou {de mantelzorger} of je dierbare ondersteun als je veel drukte ervaart, te kampen hebt met een fase van emotioneel onwelbevinden door ziekte, psychogeriatrische problemen of de laatste fase van het leven doorloopt.