Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Mogelijkheden om zelf aan je gezondheid te werken

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 23 maart 2020 om 15:42

Door het sluiten van mijn praktijk ben ik nu niet in de mogelijkheid om je tijdens een persoonlijk contact te ondersteunen. Toch wil ik je graag tips geven zodat je zelf op onderzoek uit kunt om op een laagdrempelige manier met je klacht aan de slag te gaan. Ik ben een groot verzamelaar van boeken geworden, voorheen vooral thrillers maar sinds mijn studie voetreflextherapie meer boeken die informatie geven over allerlei klachten of inzichten welke je kunnen ondersteunen. De meeste zijn ook nog leuk om te lezen. Probeer het maar eens...

In mijn praktijk zie ik vaak cliënten met spijsverteringsklachten, deze klachten kunnen bestaan uit maagklachten, gevoelige darmen, obstipatie en alles wat zich daar nog tussen bevindt. Nou is voeding voor mezelf ook wel een trigger puntje dus ligt deze hulpvraag voor de hand. De tips die ik je geef kan ik voor mezelf ook vaak goed gebruiken. Gelukkig heb ik mijn basis goed ingezet door alle informatie die ik de afgelopen jaren verzameld heb en vooral zelf heb mogen ervaren. Dat geeft mij vertrouwen dat je zelf een grote rol hebt in de klachten die je lichaam aangeeft. Vaak zijn spijsverteringsklachten stress en voeding gerelateerd. Wat we echter wel onderschatten is dat deze problemen op je hele gesteldheid in kunnen werken. De laatste tijd kom je hier meer artikelen over tegen maar mijn ogen werden geopend door het lezen van onderstaande boeken, en echt ze zijn nog niet eens vervelend om te lezen;

*De mooie voedselmachine van Giulia Enders vond ik zelf geweldig fijn om te lezen
*Poep jezelf wijzer van Dr. Adrian Schulte is ook een boek met mooie inzichten wat voeding met je kan doen  en mijn exemplaar bevat zelfs een 10-daagse eet- en beweegprogramma.

Hormonen en daar vooral last van hebben is typisch iets voor vrouwen wordt vaak gedacht. Dit blijkt minder waar te zijn maar wij hebben er toch wel meer merkbare hinder, tenminste dat is wat  mannen vaak ervaren. Begin oktober 2018 heb ik nog een blog geschreven over de wereldmenopauzedag en daarin mee genomen dat voeding ook hier een grote rol speelt. Onderstaande boeken geven je een opzet om uit te proberen wat misschien goed voor jou kan werken;

*Hormoonbalans van IR. Ralph Moorman en Drs. Barbara Havenith geeft inzicht hoe het vrouwenlichaam werkt en hoe je stap voor stap hormoongerelateerde klachten kunt aanpakken en oplossen.
*Het energieke vrouwen voedingskompas van Marjolein Dubbers is een fijn boek om inzicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zolang mogelijk vitaal en gezond blijft.

Wanneer je nieuwsgierig bent hoe je meer energie kunt verkrijgen vanuit de TCM dan zou je je kunnen verdiepen in de Orgaanklok, deze werkt vanuit de TCM met de vijf elementen die meer invloed op je leven hebben dan wij hier in de Westerse Wereld voor mogelijk kunnen houden. Zelf heb ik hier meerdere boeken over gelezen en vind ik het een fascinerende manier van kijken naar alles wat je lichaam aangeeft en hoe je daarmee om kunt gaan. Mijn favorieten zijn toch wel deze;

*Blijvend meer energie van Jeanine Hofs
*Vuurman en Watervrouw leven in harmonie met de vijf elementen van Dr. Silvana Schwitzer

Zou je meer over de maancyclus willen weten en wat deze voor je kan betekenen dan zijn hier ook volop mogelijkheden voor. De maancyclus betekent meer voor vrouwen als dat we zelf bedacht kunnen krijgen. Heb je tijd over en heb je hier altijd wel een bepaalde interesse voor gehad dan raad ik je het boek van Petra Stam en Marja de Zeeuw aan; In het licht van de Maan. Een boek over traditioneel vieringen, symboliek en bewustwording. Geloof mij, je bekijkt na het lezen van dit boek de maan vanuit een heel ander perspectief. 

Nog wat handiger tips om je gezondheid op peil te houden die ikzelf ook veel toepas;

* Regelmatig met je voeten in een warm voetenbad met magnesiumvlokken, heerlijk ontspannend en je slaapt er geweldig op
*Maak gebruik van een goede etherische olie; ik ben fan van Davos van Chi een anti bacteriele en -virale olie die je uitstekend kan streamen in een streamer ,maar ook kan druppelen op een zakdoek of je hoofdkussen. Ik gooi het ook dagelijks in mijn verwarmingsbakjes die gevuld worden met water, een heerlijke frisse geur die nu erg goed zijn werk kan doen bij al die verkoudheidsklachten.
*Veel sportfaciliteiten bieden nu online mogelijkheden aan. Kijk eens bij jou in de omgeving, mijn yoga start deze week ook weer online op. Zo heb ik ook pilates langs zien komen van Superstralend en allerlei oefeningen die je kan doen vanuit de pop-up gym Rosmalen. Makkelijk {nou ja} uitvoerbaar thuis achter je pc of even lekker in de zon in je tuintje.
*Blijf veel verse groentes en fruit eten.
*Drink voldoende {warm} water of kruiden thee.
*Probeer een regelmaat in je leven te houden, vooral nu je misschien zelf niet naar je werk hoeft en de kinderen niet naar school. Als je je verdiept in de Orgaanklok begrijp je meteen waarom dat goed voor jezelf en de rest is.

Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande tips, zorg goed voor jezelf en elkaar...