Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Liefde voor de ander of toch liever voor jezelf

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op vrijdag 14 augustus 2020 om 12:38

De wereld om ons heen verandert in een snel tempo. Er wordt ons gevraagd om veel rekening te houden met de ander, en dat is natuurlijk een heel mooi streven. Maar wat doet dat met jezelf, waar blijf jij in dit verhaal? Is het belangrijker om veel rekening te houden met een ander of zou je toch beter meer rekening mogen houden met jezelf?

Van kinds af aan wordt ons geleerd om rekening te houden met de ander. Vanuit mijn jeugd kwam eigenlijk niet vaak de vraag wat dat rekening houden met de ander eigenlijk met mezelf deed. Bij mijn oudste kinderen kwam ook vaak het rekening houden met de ander het meest naar voren terwijl ik nu bij de jongste probeer te stimuleren dat ze vooral ook bij zichzelf mag blijven. Natuurlijk houd je rekening met de ander maar wat betekent dit dan voor jou? Vraagt dat van jou om je helemaal aan te passen aan de ander of kan je tot een compromis komen zodat je jezelf niet aan de kant zet? Dit zijn overwegingen die we allemaal wat meer zouden mogen maken.

Je kan er pas helemaal voor de ander zijn als je jezelf op de eerste plaats zet. Is jezelf op de eerste plaats zetten niet heel egoïstisch? Nee, dat is het niet! Jij bent de belangrijkste schakel in jouw leven, beter nog; jouw leven bestaat niet eens zonder jou. Zo had je het vast nog niet bekeken. Dat betekent dat je echt wel vaker voor jezelf mag kiezen en goed voor jezelf mag zorgen. Ik tref vaak mensen in mijn praktijk maar ook in mijn omgeving die er een sport van maken om zich aan te passen aan hun omgeving. Super lief natuurlijk maar of het super verstandig is zou ook een vraag mogen zijn die je jezelf mag stellen. Ja zeggen tegen de ander terwijl je lichaam eigenlijk nee zegt geeft een bepaalde weerstand in je lichaam. Zeg je erg vaak ja tegen de ander en negeer jij je eigen nee dan kan dit een oorzaak zijn van lichamelijke- en/of geestelijke klachten. Er mag echt wel beter naar onszelf geluisterd worden zodat je trouw blijft aan jezelf waardoor je meer balans gaat ervaren.

Vanuit mijn jarenlange werken in de ouderenzorg heb ik een verandering doorgemaakt van er compleet voor de ander zijn naar meer bewustwording wat het voor mij betekent om er voor die ander te zijn maar ook meer trouw te blijven aan mezelf. Wat mij het meeste heeft verbaast is dat men er mij niet minder om waardeert. De ander voelt als je er voor 100% staat omdat je er op dat moment ook echt helemaal kunt zijn. Dit is mogelijk doordat er ook momenten zijn dat ik voor mezelf kies en dus een balans krijg in geven en nemen. En geloof me ook ik stap soms te gemakkelijk over de lijn van meer geven maar bemerk nu eerder aan mijn lichaam dat de balans verstoort raakt doordat er pijntjes of andere klachtjes ontstaan. 

 

Luister naar het gefluister van je lichaam zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen...

 

IR

Deze verandering heb ik mede dankzij voetreflextherpie mogen doormaken. Via mijn opleiding tot voetreflextherapeut heb ik zelf mogen ervaren hoe ik meer bij mezelf kan blijven waardoor ik mezelf beter heb leren kennen in wat ik echt graag wil en daardoor ook mag doen. Dat is wat voetreflextherpie voor je kan betekeken. Het is wel van belang dat je ook echt naar jezelf wil kijken zodat je deze ontwikkeling van zelfliefde door kan maken. Je bent natuurlijk ook van harte welkom voor een fijn moment van ontspanning en wie weet wat het je oplevert...

Durf je het aan om meer bewustwording voor jouw zelfliefde te ontwikkelen waardoor je beter voor jezelf gaat zorgen en er meer kunt zijn voor de ander? Je bent van harte welkom...