Spanningen, wat doet het met je...
Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op donderdag 26 november 2020 om 11:25
Spanningen, wie heeft er nu geen last van? Ongemerkt levert onze manier van leven veel spanningen op. Wanneer zijn het gezonde spanningen waardoor je geconcentreerd iets tot een einde kunt brengen? Wanneer zijn het spanningen die continu aanwezig zijn en die kunnen lijden tot chronische stress met alle gevolgen van dien?
De scheidingslijn tussen spanningen ervaren en chronisch stress is flinter dun. Met onze levenswijze zijn drukte en spanningen zo verweven dat we ze vaak niet eens onderkennen totdat je lichamelijke klachten gaat ontwikkelen die gerelateerd kunnen zijn aan chronische stress. Alle nieuwsberichten van de afgelopen maanden komen gemerkt en ongemerkt bij je binnen. Wat denk je dat dat met je doet? Kan je in de toekomst nog doen wat je altijd graag deed? Mag je nog eens gezellig naar een muziekvoorstelling of festival zonder dat daar voorwaarden aan gesteld gaan worden welke je eigenlijk niet wilt?
Hoevaak denk je niet ach, als ik dat even afmaak dan is dat ook weer klaar. Je zet jezelf dan onder druk om iets voor elkaar te krijgen waardoor jouw hormoon adrenaline aangemaakt wordt. Dit hormoon bereidt je lichaam voor op snelle actie, het is het vecht-of-vluchthormoon. Hierdoor worden er allerlei processen in je lichaam op gang gebracht wat jouw in staat stelt om even snel te reageren. Dit vraagt veel energie van jezelf. Is het echt bedoelt voor een moment dan is het een gezonde reactie van je lichaam. Sluipt de spanning je leven binnen waardoor dit hormoon eigenlijk een groot gedeelte van je dag op scherp staat dan is het een aanslag op jouw functioneren. En dat kan op den duur allerlei klachten gaan geven vanwege de brede invloed die adrenaline op je lichaam heeft. Te denkan valt aan de werking van je immuunsysteem, je bloedsuikerspiegel, je hartactiviteit, spierspanningen maar ook je gehele hormoonhuishouding want alles in jouw lichaam heeft verband met elkaar.

Luister naar het gefluister van je lichaam zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen...
Bewustwording is je eerste stap naar een andere manier van omgaan met spanningen zodat het geen chronische stress meer hoeft te worden. Stem eens wat vaker bij jezelf af; vraag jezelf eens wat je lichaam je wil vertellen bij alles wat je gedurende de dag doet. Echt jouw lichaam weet wat goed voor je is maar je moet het wel willen horen. Ervaar je pijn, neem dan niet meteen een paracetamol maar wat zegt de pijn? Wat doe je waardoor je lichaam een pijnsignaal af geeft. Pijn is namelijk een signaal dat er iets niet op de goede manier gebeurt. Kan datgene wat je doet anders? Wil jij het anders en hoe zou je dit aan kunnen pakken? Ik ben zelf ook opgevoed met als je iets voelt dat dat niet meteen opgelost hoeft te worden maar ben me nu wel meer bewust dat het wel aandacht mag hebben. En die momenten van aandacht geven ruimte en die ruimte hebben we als mens nodig om een volgende moment wat weer spanning op gaat leveren aan te kunnen. Alles draait om balans, Yin en Yang, momenten van spanningen en momenten van echte rust. Laat je dat moment van echte rust nou op verschillende manieren in kunnen vullen; wandelen in de natuur of aan het strand, het lezen van een mooi boek, tekenen of schilderen {creativiteit is een geweldige uitlaatklep voor spanningen} maar denk ook eens aan een regelmatige behandeling van je voeten via voetreflextherapie. Heerlijk liggend of zittend aandacht krijgen via je voeten. De ideale manier om even uit je hoofd te komen en rust toe te laten...