Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Ondersteuning bij dementie

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op woensdag 3 maart 2021 om 17:24

Nederland vergrijst horen we tegenwoordig steeds vaker. Nederlanders krijgen ook steeds vaker te maken met ziektes die ingrijpende gevolgen hebben voor de mensen zelf maar ook voor hun omgeving. Dementie is een verzamelnaam voor zeer veel verschillende hersenaandoeningen waarbij er sprake is van ernstige verstoringen in meerdere denkfuncties waaronder het geheugen, de taalfunctie maar ook het gevoel voor tijd, planning en organisatie.

Dementie betekent letterlijk; ontgeesting. De manier waarop iemand zich altijd heeft kunnen presenteren valt langzaam weg. Dit is voor velen erg moeilijk om mee om te gaan. Iedereen presenteert zich op een bepaalde manier naar de omgeving en dat geeft je een gevoel van houvast en veiligheid. Als dat dan wegvalt omdat er een vorm van dementie begint te spelen kan dit veel verdriet, boosheid en frustratie geven. Het is van belang voor degene die de ziekte doorloopt dat hier in alle eerlijkheid ruimte voor mag zijn. Vaak heeft diegene zelf last van schaamte of ervaart de omgeving dit gevoel omdat men niet goed weet hoe om te gaan met de veranderingen die de mens met dementie doorloopt. Het zou fijn zijn als er tijdig ondersteuning geboden wordt zodat de relatie die er is niet teveel verstoord raakt.

Er zijn meerdere mogelijkheden om iemand met dementie te ondersteunen. Van belang blijft dat diegene gehoord en gezien wordt. Maar ook degene die dichtbij staan hebben ondersteuning nodig zodat zij ook gehoord en gezien worden in het proces wat doorlopen gaat worden. Vanuit mijn werk met mensen met dementie binnen de ouderenzorg heb ik geleerd dat rust en regelmaat een houvast zijn. Hoe rustiger ikzelf ben in de omgang, hoe rustiger degene met dementie zich voelt binnen ons contact. Oprecht contact is erg belangrijk want omdat er allerlei hersenfuncties verminderen ontwikkelt iemand dan een bepaalde gevoeligheid waardoor onecht contact als bedreigend ervaren kan worden. Hierdoor is er een grotere kans dat er gedrag ontstaat waardoor degene met dementie minder toegankelijk wordt in de omgang en de realatie meer onder druk te staan komt. 

Er is veel lectuur over dementie, van hele praktische boeken tot hele mooie verhalen waardoor je een mooi inzicht kan ontwikkelen dat deze ziekte niet alleen verlies inhoudt. Deze boeken laten je op een andere manier naar de ziekte dementie en de mens achter de mens met dementie kijken. Hierdoor krijg je een mogelijkheid aangeboden ondanks dat er een ontgeesting plaatsvindt er ook ruimte kan zijn voor leermomenten en een mooi intens contact. Zelf heb ik vele boeken verslonden gedurende de afgelopen jaren; De verborgen zin van dementie van Hans Stolp heeft mij heel veel inzicht gegeven en zou echt iedereen mogen lezen die op de een of andere manier te maken krijgt met iemand met dementie vanuit professioneel oogpunt maar zeker ook als het een dierbare van je is. Het boek: Ik heb alzheimer van Stella Braam heeft mij veel inzicht gegeven om als professional naar de mensen te kijken waar ik voor mocht werken. Familie speelt een hele belangrijke rol  binnen het contact, zij kennen de mens van voor hun ziekte en kunnen daardoor heel veel inzichten geven waar een professional weer op aan kan sluiten.

Zelf werk ik momenteel op een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie naast dat ik werkzaam ben in mijn praktijk als voetreflextherapeut. Dit geeft mij veel handvaten in de omgang met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Oprecht warm contact blijft tot het laatst van iemands leven van groot belang zodat diegene zich gehoord, gezien en geliefd voelt. Het is een rijkdom om tot een mooi contact te komen, voor degene met dementie maar zeker ook voor degene die het contact aan mag gaan. Mocht je vragen hebben over de mogelijkheden die ik bied bij de ondersteuning van iemand met dementie maar zeker ook voor diens mantelzorger voel je welkom om contact met me op te nemen.