Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Chakra 2 buikchakra

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op zondag 30 april 2023 om 21:28

Chakra 2, buikchakra, heiligbeenchakra, navelchakra, sacraalchakra bevindt zich tussen de genitaliën en je navel. Zo ongeveer een handbreedte onder je navel.

                                                                               

Het buikchakra staat voor relaties, {on}afhankelijkheid, emoties, beweging, voelen, verantwoordelijkheid en seksuele behoeften.

Indien hier verstoringen optreden kan dit zich uiten in seksuele afwijkingen en/of excessen, zelfoverschatting, weinig of geen rekening houden met de ander, ongeremd gedrag, onduidelijkheid voor wie je eigenlijk iets doet; voor jezelf of voor die ander. Je eigen verlangens zijn onduidelijk en er is een angst voor afwijzing door de ander of angst om jezelf te verliezen.
Lichamelijke klachten kunnen zich vooral uiten in de onderbuik, je geslachtsorganen en –hormonen en heeft een directe link naar je lichaamsvloeistoffen zoals bloed, lymfecirculatie en vochthuishouding.

Het buikchakra is gelinkt aan het element water; water stroomt, is vochtig, is in beweging, stroomt daar waar het heen wil en als het stilstaat gaat het stinken.

Dit heeft veel weg van onze menselijke interactie met elkaar en vandaaruit kan je het belang van je buikchakra inzien. Hier ligt de basis van onze creatieve en seksuele impulsen. Deze vitale energie is erg belangrijk in ons leven, de liefde, vertrouwen en je eigenwaarde. De energie van dit chakra is bepalend in hoeverre je op een vertrouwen gebaseerde relatie met anderen aan kunt gaan.

Creativiteit is een belangrijke manier om de energie van dit chakra te ondersteunen. Er zijn heel veel manieren waarop je creatief bezig kunt zijn; tekenen, schilderen, met planten werken, naaien, boetseren, noem het maar op. Er zit vast wel iets bij waarin je interesse hebt. Zelf iets creëren doet iets met je, er komt iets in beweging. Je kan best iets namaken maar geef hier dan wel een eigen draai aan, ook dan creëer je namelijk iets.

Emoties hebben een verbinding met water en van daaruit ook met je buikchakra. Emoties mogen er zijn. Willen niet weg gestopt worden want dan heb je een grote kans dat ze ineens doorbreken op een moment dan het je helemaal niet uitkomt. En toch bewegen velen weg van emoties. Het is ons niet geleerd om hiermee om te gaan; mannen mogen niet huilen en na de emancipatiegolf lijken vrouwen dat ook niet meer te mogen. En dat geeft een grote kans op verstoringen…

Probeer regelmatig af te stemmen op wat er in je lichaam gebeurt, je mist gedurende de dag heel veel signalen die jou iets willen vertellen. Probeer wat meer in het hier en nu te zijn zodat verschillen je ook daadwerkelijk opvallen. Probeer ook eens wat vaker je niet af te laten leiden door mobiel, televisie, boeken maar gewoon eens te zijn. In alle rust en stilte en stem dan eens af op wat er in jezelf gebeurt en laat dat even gebeuren. Niet gemakkelijk, daar weet ik zelf ook van alles van maar wel nodig om weer in contact te komen met jezelf.

Als je een goed contact hebt met jezelf weet je wat van jou is, in contact met die ander, en wat van die ander is. Je bent in staat om hier een onderscheid in te maken om van daaruit de juiste keuzes voor jezelf te maken. Hoe vaker jij de beste keuzes voor jezelf kan maken hoe beter je keuzes ook voor een ander zijn. De keuzes maak je dan vanuit oprechte aandacht voor jezelf en die ander. Hoe fijn is dat.

In een behandeling voetreflextherapie neem ik al je chakra`s mee en vragen sommige chakra`s iets meer aandacht dan de andere. Je bent namelijk een compleet mens waarin alle delen van jezelf samen mogen komen. Al deze delen heb je ook nodig om je vitaal, stabiel en veilig te voelen. Dagelijkse beslommeringen kunnen je uit je evenwicht halen maar als de energie goed door kan stromen ben je zelf in staat om hier mee om te gaan en je evenwicht weer terug te pakken.

Jij bent dan de kapitein van jouw boot en bepaald waar jouw reis naartoe gaat. Voetreflextherapie kan een manier van ondersteunen zijn waardoor ik een stukje met je mee vaar.

Geinspireerd vanuit mijn Reis door mijn 13 chakra`s bij Soleil en de mooie schilderijen van Heidi van Vught waarvan ik de afbeeldingen mag gebruiken.