Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Voetreflextherapie en de ademhaling

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 28 oktober 2019 om 16:04

Vanuit de voetreflextherapie kijk ik tegenwoordig anders naar klachten dan voordat ik hiermee kennis maakte. Ik had met regelmaat een verkoudheid te pakken, niet vaak ernstig maar een wattenhoofd, hoesten en/of snotneus kwamen toch wel een aantal keer per jaar voor. Tegenwoordig gelukkig een stuk minder en bekijk ik wanneer er wat symptomen naar bovenkomen wat het me zegt en hoe ik ermee om zal gaan.

Vanuit de homotoxicoseleer van Dr. Reckeweg valt een verkoudheid onder de reactiefase. Er gaat iets mis in je uitscheidingsfase waardoor er teveel afval/vuil in je lichaam achterblijft dat eruit moet. Hierdoor krijg je een verhoging van je stofwisseling en een algehele reiniging. Dan heeft het lichaam koorts, ontstekingen, huiduitslag en/of een verkoudheid als opties om dit probleem op te lossen.

Onze ademhaling verloopt eigenlijk automatisch. Je hoeft er niet bij na te denken, als het lichaam verse zuurstof nodig heeft gaat de inademing van start en als het kooldioxidegehalte te hoog wordt volgt de uitademing. Maar toch is ademhaling bij de meeste geen onbewuste automatisch door de processen in het lichaam gestuurde handeling. Heel vaak zitten we te hoog in onze ademhaling waardoor het zuurstofgehalte te laag is en we onbewust vaker en minder diep ademen en dan een kortademigheid bemerken waar we verbaast over zijn. Wat is er mis met mijn conditie heb ik me vaak afgevraagd als ik een paar trappen op had gelopen en dan stond te hijgen als een oud paard!

Ademen blijkt niet alleen een lichamelijke functie te hebben, het is ook een uitdrukking van onze ziel en kan worden beïnvloed door onze geest. Hoe bewuster we worden van onze ademhaling, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen. De ademhaling kan je ervaren als een golvende beweging, waarbij we bij de inademing niet alleen lucht inademen, maar ook levensenergie, terwijl we dan bij de uitademing niet alleen afvalstoffen uitademenen maar tevens iets van onszelf loslaten.

Veel mensen halen net teveel adem om dood te gaan en te weinig om te kunnen leven! 

Adem en geest zijn met elkaar verbonden. Zodra er iets in je psyche verandert, heeft dat gevolgen voor je ademhaling. Veel mensen met psychische klachten hebben ook te kampen met ademhalingsproblemen. Maar hier zijn we ons niet van bewust. We gaan maar door...

Met voetreflextherapie kijk ik als er klachten zijn hoe iemand in zijn ademhaling zit. Heb je een hoge ademhaling, of is hij vlug en oppervlakkig? Een behandeling gericht op je ademhaling kan ervaren worden als dat je meer ruimte krijgt in je borstkas. Die ruimte neem ik dan ook vaak mee in het gesprek. Hoeveel ruimte neem je voor jezelf in? Ben je in staat om jou grens {je ruimte} aan te geven? Als je een adempauze neemt {even stilstaat bij jezelf}, wat kan je dan bij jezelf tegenkomen?

Ervaar ik klachten als een verkoudheid is dit voor mij een reden om gewoon eens even stil te staan bij mezelf . Dan neem ik wat meer ruimte voor mezelf en probeer op te letten dat ik me niet te snel mee laat nemen in de gekte van alledag. Een gewone verkoudheid is een symptoom van mijn lichaan wat me wil zeggen dat ik even weer bij mezelf mag komen. En lukt me dat niet zelf kan ik altijd nog bij collega`s terecht voor een voetreflexbehandeling, tenminste als ze dan even mijn ademhaling meeneemt.