Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Je spijsvertering

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 4 november 2019 om 12:15

Onze spijsvertering wordt altijd gelinkt aan de voeding die je tot je neemt. Meestal denk je dan aan je stoffelijke voeding, het eten wat je dagelijks gebruikt. Ik had voorheen nog nooit gehoord van geestelijke voeding; de psychische en emotionele indrukken die je ook dagelijks tot je neemt. Dat het invloed heeft op je spijsvertering merk je als je spanningen ervaart en wat vaker naar het toilet moet om je te ontlasten. Maar echt bewust bedenken dat die psychische en emotionele indrukken grote invloed hebben op je spijsvertering heb ik in het verleden nooit gedaan.

Wij als mensen nemen dagelijks twee soorten voedsel tot ons: stoffelijk voedsel in de vorm van eten en geestelijk voedsel in de vorm van psychische en geestelijke indrukken. Beide moeten deze eigen gemaakt worden en dat gebeurt door een heel uitgebreid verwerkingsproces; het proces van opnemen, verwerken en loslaten. Ieder spijsverteringsorgaan heeft hier een eigen functie in en deze hebben allemaal eigen psychische en emotionele eigenschappen. 

Wanneer je snel maagklachten ervaart is het handig dat je naar je voeding kijkt welke deze klachten uitlokken maar je kan je ook bedenken hoe je omgaat met nieuwe geestelijke indrukken of situaties. Vind je dat ook wat lastig  dan kan je sneller last van je maag krijgen. De maag heeft ook iets zuurs, iets agressiefs. Zuur geeft ergenis aan, hoe ga je om met het uiten van ergenis? Lukt het je om dit goed uit te spreken en daardoor te verwerken of slik je het liever in? Richt je de agressie op jezelf dan kan het zijn dat je maag meer maagzuur aan gaat maken waardoor je zuurbranden kunt ervaren. Zo hebben alle organen hun functie op lichamelijk maar ook op geestelijk niveau.

Obstipatie is een veel voorkomend probleem. Natuurlijke eten wij veel te weinig goede voeding in de vorm van groentes en fruit waardoor we voldoende vezels tot ons nemen. Ik vind het ook een dagelijkse uitdaging om op deze manier goed voor mezelf te zorgen. Maar je dikke darm staat voor loslaten. Als we goed voor onszelf zorgen proberen we tijdens ons leven te groeien als persoon en een stukje bewustzijnsontwikkeling mee te nemen. Groeien kan pas als het oude wordt losgelaten. In de dikke darm worden de laatste bruikbare stoffen nog uit het voedsel gehaald of het wordt doorgelaten. Het zijn vaak de diepere onbewuste emoties die vast blijven zitten waardoor er met moeite of geen nieuwe indrukken opgenomen kunnen worden. 

Tijdens een behandeling voetreflextherapie kom ik als ik je spijsvertering naloop kristallen tegen, deze staan voor vervuiling van het orgaan waar ik ze aantref. Ook bemerk ik of een orgaan actief of vermoeid is. Samen kijk ik dan met je of je achtergronden van de psychisch en emotionele eigenschappen van het orgaan bij jezelf herkend. Van daaruit kijk ik met je wat je kunt doen om deze achtergrond wat meer naar de voorgrond te krijgen. Wat heb je nodig om goed voor jezelf te zorgen? Maar zeker ook een bewustwording dat jijzelf degene bent die op een andere manier naar je voedsel in de vorm van voeding of psychische en/of geestelijke indrukken mag gaan kijken.

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt...