Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Week van de werkstress

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 11 november 2019 om 15:19

Komende week is het de week van de werkstress. Werkgevers maar ook werknemers hebben hun verantwoordelijkheid in de ervaren werkstress. Momenteel blijken 1,3 miljoen mensen last te hebben van burn-out klachten als gevolg van werkstress. Het blijkt dat 35 % van de verzuimgevallen dat als reden opgeven. Waar ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever en waar kan je eigen verantwoordelijkheid liggen?

In onze Westerse wereld lijkt alles sneller te moeten. Onze werkzaamheden voor de werkgever moet in een hoger tempo of de werknemers dit nou als prettig ervaren of niet. Er lijkt steeds minder ruimte te zijn voor rust. Rust op het werk maar natuurlijk ook rust in ons leven. Ook wij gaan vrolijk of minder vrolijk mee in de drukte van de dag. Werk, mantelzorg, kinderen met sportclubjes, sporten en andere hobby`s, scholingen en oh ja natuurlijk ook nog een florerend sociaal leven.Ben je een perfectionist en wil je alle ballen uit je rijtje hoog houden dan zegt je lichaam na verschillende kleine waarschuwingen dat het genoeg geweest is en kan je last ervaren van burn-outklachten.

Ons lichaam heeft in feite twee verschillende beschermingssystemen, die beide van wezenlijk belang zijn voor de instanthouding van het leven. Het eerste is het systeem dat bescherming mobiliseert tegen uiterlijke bedreigingen. Het wordt de HPA-as genoemd. HPA staat voor hypothalamus-piuitary-adrenals ofwel hypothalamus-hypofyse-bijnieren. In vroegere tijden erg nodig als je tegenover een sabeltandtijger kwam te staan want door dit systeem was je in staat om in korte tijd alle energie die je in je had in te zetten om te vechten of te vluchten. Tegenwoordig komen we geen sabeltandtijgers meer tegen maar lijkt door de drukte van ons bestaan ons lichaam contant op scherp te staan, klaar om te vechten of te vluchten. Deze staat van zijn vraagt heel veel energie van ons lichaam. De hormonen die uitgescheiden worden vanuit de bijnieren zorgen ervoor dat het bloed naar de weefsels van je armen en benen gaat zodat je klaar bent om vechten of te vluchten. Dit heeft effect op waar het bloed zou zijn als we geen stress zouden ervaren; namelijk bij de inwendige organen. Deze organen houden op met hun leven-ondersteunende functies als spijsvertering, opname van voedingsstoffen, uitscheiding en andere functies die zorgen voor de groei van cellen en de productie van energiereserves van het lichaam.
Het tweede beschermingssysteem is het immuunsysteem, dat ons beschermt tegen bedreigingen die afkomstig zijn van onder de huid, zoals die welke worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Wanneer het immuunsysteem wordt gemobiliseerd, kan het een groot deel van de energie van het lichaam verbruiken. Echter wanneer de HPA-as het lichaam klaarmaakt voor de vecht en vluchtreactie, onderdrukken de bijnierschorshormonen rechtstreeks de werking van het immuunsysteem om de energiereserves in stand te houden. Dus stress verstoort ons vermogen om ziektes te bestrijden.
Chronische stress is bijna de grootste oorzaak achter al onze ziektes en aandoeningen. Erg belangrijk om hier dus op een goede manier mee om te gaan.

Wat kan je zelf doen om stress niet iets chronisch te laten worden? 
*Als je stress door een hoge werkdruk ervaart bespreek dit op je werk, ga niet boven je macht werken. Kijk of er andere mogelijkheden zijn.
*Zorg voor een goede balans in je rijtje van verplichtingen en bezigheden, probeer niet contant alle ballen hoog te houden maar kies ook eens voor jezelf. Je zal jezelf er een groot plezier mee doen.
*Zorg voor goede voeding die niet te belastend is voor je lichaam, dus probeer zo vaak mogelijk vers te eten met veel groentes en wat fruit.
*Kijk met regelmaat naar je rijtje, wat kan minder en wat kan je anders aanpakken zodat de druk wat minder wordt. Is er een balans tussen leuke en minder leuke bezigheden? Dit is namelijk erg belangrijk. Leuke bezigheden geven je energie, minder leuke bezigheden kosten je energie.

Via voetreflextherapie kan ik ondersteuning bieden om rust te brengen in je hormoonsysteem en je immuunsysteem versterken. Een behandeling van voetreflextherapie ontspant je lichaam waardoor je organen geactiveerd worden en ons zelfherstellend vermogen versterkt wordt. Samen kijk ik met jou wat jij nodig hebt om vaker naar je keuzes te kijken zodat je stress niet chronisch hoeft te zijn of opnieuw hoeft te worden