Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Tijd voor ontspanning, heb je dat nodig dan??

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op woensdag 11 december 2019 om 10:54

Dat ontspanning goed voor ons wordt ons dagelijks via allerlei kanalen bijgebracht. Maar wat ontspanning voor je inhoudt is voor ieder van ons anders. Hoe komt het dat tegenwoordig zoveel mensen klachten hebben op het gebied van stress en na verloop van tijd zelfs een burn-out? We leven in een tijd dat we overal ontspanning kunnen vinden maar brengt dit dat ook op de langere termijn?

Door met volledige passie je dingen te doen in je leven levert het je energie op. Maar hoe groot is de kans dat je daadwerkelijk het grootste gedeelte van je tijd door kan brengen met alleen maar leuke dingen doen? Brengen je leuke dingen je ook voldoening, wordt je er echt intens gelukkig van of is het leuk tijdverdrijf? Om hierover voor jezelf duidelijkheid te krijgen is het goed om te leren luisteren naar jezelf . Doe jij je leuke dingen omdat je daardoor mee kan doen met anderen of kies je ervoor om ze te doen omdat het jou als persoon echt wat brengt.

Als ik naar mezelf kijk dan weet ik dat ik graag met mensen bezig ben. Ik werk al bijna 30 jaar in de ouderenzorg en beleef meestal veel plezier aan mijn werkdagen, vooral als ik er echt heb kunnen zijn voor die ander. Een aantal jaar terug had ik me aangemeld als aromasseur bij Chi. Dan ga je als vrijwilliger handmassages aanbieden aan eenzame ouderen. Een zeer mooi initiatief wat redelijk aansloot bij mijn opleiding tot voetreflextherapeut en mijn werk binnen de ouderenzorg. Ik heb mooie momenten beleeft maar werd ik er echt heel blij van? Ik gunde mezelf en anderen een andere tak van aandacht . Contact gelegd met het Vicki Brownhuis in `s Hertogenbosch met het aanbod dat ik daar vrijwillig voetmassages  kom verzorgen aan mensen die op de een of andere manier te maken hebben met de ziekte kanker. Voor mij een compleet andere doelgroep wat veel beter aansluit bij mijn praktijk voor voetreflextherapie en waarbij ik erg veel voldoening ervaar.

Ruim 75% van klachten die ervaren worden komt door teveel spanning. Dit geeft spierverkramping wat weer een oorzaak is van doorbloedingsproblemen. Te lang veel spanning ervaren geeft stress. Je krijgt ruimte voor ontspanning als je spanningsbewust wordt. Tijdens een behandeling van voetreflextherapie komt er ruimte om te ervaren hoe ontspanning voelt. Dit gevoel zijn we kwijt geraakt vanwege de drukte van alledag maar is erg belangrijk voor ons om daadwerkelijk te voelen dat we spanning opbouwen en naar stress toewerken.

Doordat ik bewust heb gekeken naar hoe ik met volledige passie mijn kostbare vrije momenten in kan vullen geeft deze extra bezigheid me energie. En daar zit volgens mij de sleutel tot een leven met minder stress. Kies bewust voor wat je doet, doe je dingen die je voldoening geven met veel plezier en probeer de dingen die je energie kosten wat te vermijden of anders in te zetten. Alles draait op balans in ons hectische leven met vele prikkels die dagelijks op ons pad komen.

Via voetreflextherapie werk ik met aandacht. Oprechte aandacht heeft een genezende werking. Aandacht is er `gewoon`zijn, zonder speciale drijfveer en waardeoordeel. De mate waarin ik je kan helpen is afhankelijk van mijn ZIJN. Niet ik, maar de levenskracht van jou als cliënt doet het werk. Mijn aandacht geeft ruimte aan deze levenskracht die eenieder in zich heeft waardoor deze aangesproken wordt om zich te ontplooïen. 

Nu we aan het einde van het jaar gekomen zijn is het tijd om een soort van balans op te maken; welke wensen had ik in het begin van 2019 en wat is daarvan daadwerkelijk gelukt. Neem ik een gedeelte van die wensen mee naar 2020 of laat ik sommige wensen los zodat deze ruimte geven voor nieuwe misschien wel betere wensen? Gun je jezelf zo nu en dan echt een moment van ontspanning of zou je een ander een moment van ontspanning willen geven? Voel je vrij om te informeren wat de mogelijkheden zijn...het is een mooi cadeau voor jezelf maar zeker ook voor de ander.