Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

De lente, Houtenergie en wat kan dit met jou doen?

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 6 april 2020 om 21:00

De winter is nu echt voorbij, de natuur is al goed wakker aan het worden. Na een periode van vooral yinne invloeden, zoals koude, donker, nat , stilte, rust en naar binnen gekeerd zijn komt nu duidelijk weer meer yang eraan. Een energie die naar boven gericht is en alles opnieuw in beweging zet. Er is meer licht, meer warmte, meer zon en meer groei. Het is overduidelijk; er is een nieuwe cyclus gestart. Dat gebeurt in de natuur maar zo werkt het ook voor ons als mens als we er wat bewuster mee bezig zouden zijn. Verloopt dit proces allemaal naar wens?

Ervaar je vermoeidheid, pieker je, bemerk je stofwisselingsproblemen, heb je meer last van diarree en/of maagklachten dan zou wel eens je Aarde element benadeeld kunnen worden doordat je Houtenergie niet in balans is. Hout zorgt voor de vrije doorstroming van alle energie, als dit niet goed verloopt hebben al je organen daar last van maar op de eerste plaats je organen van je Aarde element; Maag en Milt.
Heb je een ontregelde menstruatie die ook pijnlijk is, last van PMS klachten? Jeuk, huiduitslag en/of acne kan ook ontstaan doordat je lichaam zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan. Spanningen in je nek en schouders, hoofdpijnen, krampen, rusteloze benen, trillingen, spasmen en last van je heupen en/of bekken passen ook bij een stagnerende Houtenergie.
Ben je gevoelig voor wind, airco, tocht en wisselvallig weer? Ook dat zijn kenmerken van een Houtenergie die uit balans is. Je bent dan ook gevoeliger voor windgedragen boosdoeners zoals pollen en virussen
Bemerk je bij jezelf een kort lontje? Neem je alles persoonlijk op? Weet je niet goed wat je graag zou willen waardoor jouw groei en ontwikkeling stagneert? Heb je moeite met de chaos van het dagelijkse leven en verlies je gemakkelijke het overzicht? Heb je moeite met het nemen van beslissingen? Voel je een desinteresse? Mis je creativiteit? Mis je flexibiliteit of geven mensen in je omgeving dit aan? Dit alles kunnen kenmerken zijn van wat een Houtenergie op geestelijk niveau met je kan doen als deze niet in balans is.

Dit heeft misschien even wat meer uitleg nodig...

De lente staat voor Houtenergie volgens de Traditional Chinese Medicine; TCM. Hout, zoals een boom, wil groeien en laat zich niet snel door iets stoppen. In het lichaam heeft Hout als belangrijkste functie alles goed laten stromen, zodat er geen blokkades zijn en dat alles in de juiste richting stroomt. Mochten er blokkades zijn dan ruimt Hout ze op. De organen die onder Hout vallen zijn Lever en Galblaas.

Lichamelijk zorgt Lever ervoor dat alles goed stroomt, zonder blokkades en in de juiste richting. De eigen richting van de Lever is naar boven en naar buiten. Lever is ook verantwoordelijk voor het opslaan van bloed. In periodes van rust {slapen} keert het bloed terug naar de Lever, waar het wordt gereiningd. Bij activiteit wordt het bloed naar de spieren en pezen gestuurd om te voeden. Lever reguleert dus ook de bloedvolume en de -kwaliteit. Daarom is Lever ook altijd betrokken bij de menstruatie. Als alles in balans is zorgt Lever voor goed doorvoede pezen waardoor bewegingen gecontroleerd en gecoördineerd verlopen. De Lever maakt Gal en de Galblaas zorgt voor opslag en uitscheiding ervan. Gal breekt vetten af. Daarom ondersteunt Hout bij het omzetten van voedingsstoffen.

Geestelijk staat Hout voor de periode van actiever worden. Al je ideeën die je bedacht hebt gedurende het rustige Water element in de winter mogen nu uitgewerkt en uitgevoerd worden. Als je in balans bent geeft Hout je de energie om te bruisen en te groeien. Je bent ondernemend en creatief uitvoerend en je hebt de kracht en de moed om je plannen uit te werken en vorm te geven ondanks eventuele tegenslagen. Bij een goede balans heb je een idee, maak je een stappenplan en durf je beslissingen te nemen. De Lever opent in de ogen en geeft je handvaten om je pad goed te zien maar ook de samenhang van gebeurtenissen om je heen. Houtenergie gaat met volle kracht richting haar doel. Bij onvoorziene omstandigheden houd je power en daadkracht. Wordt hout in zijn groei belemmerd ontstaat er frictie en wrijving, dat kan je terugzien als irritatie, boosheid of zelfs woede.

Denk je dat jouw Houtenergie wel wat hulp kan gebruiken dan heb ik een aantal tips voor je. Hierdoor komt de energie van Hout weer in beweging en kan al je energie weer beter stromen.


* Bewegen, sporten waarvan je gaat zweten zijn goeed als er een stagnatie in Hout is, je afvalstoffen worden beter afgevoerd. Tenminste als je voldoende energie hebt. Als dit niet het geval is dan is het beter om meer rustig in beweging te komen zoals met Tai Chi of dansen.
* Vermijd te warme voeding. Je Yangenergie moet niet te snel stijgen. Laat genotsmiddelen als koffie, sigarettten en alcohol staan. Let op met verwarmende kruiden zoals knoflook, gember, peper en kaneel en ga zo min mogelijk bakken in de zon.
* Vermijd afvalstoffen. Eet zoveel  mogelijk pure verse voedingsmiddelen. Vermijd genotsmiddelen en let op wat je gebruikt aan verzorgingsprodukten en schoonmaakmiddelen. Er zit erg veel chemische troep in alle produkten die we gebruiken. Onze omgeving hebben we niet geheel in de hand {uitlaatgassen ed} maar wel wat we op onze huid smeren.Ook dat is allemaal een belasting voor de Lever.
*Eet veel chlorofylrijke groentes {boerenkool, spinazie, andijvie,raapstelen, rucola, paksoi, peterselie}
*Doe rustig aan later op de dag. Eet niet na 21.00u. Probeer voor 23.00u naar bed te gaan, dan ben je tussen 1.00u en 3.00u in de juiste slaapfase zodat de Lever zijn werk goed kan doen. Zorg voor voldoende slaap maar slaap niet te lang {zo'n 8 uur}
* Probeer stress te vermijden of te verminderen. Ga op zoek naar manieren waarbij jij tot rut komt; wandelen, yoga en mediteren zijn hier wat voorbeelden van.
* Niet dromen maar doen. Maak een moodbord met alles wat je echt graag zou willen en maak plannen te kijken wat je kunt realiseren.
* Breng meer groen in je leven. De groene kleur bevordert je Houtenergie. Eet meer groen, draag eens groen, haal groene planten in huis of loop wat vaker de natuur in.
* Start je dag met een goede ochtendroutine, wat zorgt ervoor dat je aan de gang gaat, ga dit dan ook meer doen en maak daar je routine van. Maak plannen voor je dag, schrijf ze op en voer ze ook uit.
* Ontdek je creativiteit en dit kan je heel breed bekijken. Ga eens na wat je kan creëren, maken, ontwikkelen... Je zal merken dat je meer kan dan dat je gedacht had.

Mocht je vragen hebben dan kan je me altijd benaderen via mijn telefoon 0653269404 of via

 

Bron; Blijvend meer energie volgens de vijf elementen van Jeanine Hofs