Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

De kracht van oprecht contact en aanraking...

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op dinsdag 2 juni 2020 om 15:10

Zelf ben ik niet overdreven lichamelijk ingesteld. Laat vaak de ander bepalen in hoeverre aanraking gewenst is. Gedurende mijn werkbare leven in de zorg wel heel erg gewend aan lichamelijk contact maar ook dan met respect naar de grens van de ander. Mijn opleiding tot voetreflextherapeut heeft me geleerd dat contact maken en krijgen niet alleen een kwestie is van aanraken maar zeker ook van oprechte betrokkenheid. Dankzij oprechte betrokkenheid is het gemakkelijker om contact te maken wat weer gemakkelijk een positieve reactie geeft die je dan weer uitnodigt om dit vaker te doen.

Mensen hebben behoefte aan contact met elkaar. Oprecht contact geeft een opening tot verbinding. Nu we nog steeds geconfronteerd worden met berichten dat we beter verder van elkaar verwijdert zouden moeten leven komen veel mensen in conflict. In conflict met zichzelf maar zeker ook in conflict met de ander. et afgelopen jaar hebben veel mensen een angst opgebouwd voor lichamelijke nabijheid en al zeker voor lichamelijk contact. Deze angst krijg je niet zomaar weer omgezet naar een gevoel van vertrouwen. Maar angstgevoelens geven stress en langdurige stress geeft op den duur een verzwakking van je immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes. En ziek worden willen we vermijden daarom kiezen we er momenteel voor om niet te dicht bij de ander te zijn.

Vicieuze cirkel

Krijg je door hoe snel je met je gedrag in een vicieuze cirkel terecht kan komen? Een cirkel waarvan je in eerste instantie niet door hebt dat je hem aan het doorlopen bent. En als je er eenmaal midden in zit dan is het erg lastig om zelf te bedenken dat je er ook weer uit kunt stappen.
We staan tegenwoordig erg ver van ons gevoel af. We vinden het heel normaal dat alles wat we dagelijks gepresenteerd krijgen hoort bij ons bestaan. Ik weet zeker dat je regelmatig signalen van jezelf krijgt dat een bepaald iets je minder goed bevalt en dat kan van alles zijn; eten, je werk, de nieuwsberichten, een reactie van je vriend{in} en dat je op dat moment tegen jezelf zegt dat je dat gevoel moet negeren. Vaak negeer je dat gevoel zo snel dat je nog niet eens in de gaten hebt dat het er is geweest. Hoe krijg je meer bewustwording waardoor je beter bij jezelf kunt blijven en daardoor beter voor jezelf zorgt?

Bewustwording

Als je meer bewustwording wilt ontwikkelen dan heb je handvaten nodig waardoor dit niet te moeilijk in je systeem opgenomen wordt. Enkele mogelijkheden kunnen zijn:
* schrijf in de avond de fijne en minder fijne dingen van de dag op. Overdenk de dag even en noteer de plussen en de minnen. Sluit altijd positief af.
* Probeer bij het opschrijven ook even het gevoel terug te halen wat erbij een plus of min naar voren kwam.
* Als je dit een paar weken volhoudt dan ga je vanzelf de gevoelens herkennen gedurende de dag die bij de plus en min momenten horen.
* Tijd om te bedenken hoe je de gevoelens van de plusmomenten vaker langs kan laten komen en de gevoelens van je minmomenten natuurlijk minder vaak. Onderschat echter de gevoelens van    de min momenten niet want als je daar kritisch naar kunt kijken {ze hebben echt een doel} ben je in staat om beter bij jezelf te blijven waardoor je jezelf beter leert kennen. 

Vanuit mijn praktijk neem ik je graag door middel van voetreflextherapie mee naar een bewustwording zodat je de vicieuze cirkel waarin je zit kan herkennen en handvaten krijgt om hier zelf uit te stappen. Ik ga in gesprek met je zodat ik van jou kan horen hoe jij jouw leven en eventuele klachten ervaart. Tijdens de behandeling zie en ervaar ik hoe jouw voeten {jouw lichaam en geest} jouw leven en eventuele klachten ervaren. Van daaruit geef ik je tips en handvaten mee zodat jij de mogelijkheid krijgt om naar je leven te kijken en kan overwegen om sommige zaken aan te passen zodat ze beter horen bij wie jij werkelijk zou willen zijn.


Ikzelf vind dat de kracht van voetreflextherapie, de combinatie van oprechte aandacht, de ontspanning van de behandeling door aanraking en de mogelijkheid om inzicht te krijgen in jezelf....Word je al nieuwsgierig naar je beste versie van jezelf?