Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Voetreflextherapie tijdens en/of na kanker

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op dinsdag 4 augustus 2020 om 20:58

Het ondersteunen van mensen tijdens het ziekteproces van kanker of er na via voetreflextherapie is een mogelijkheid om het lichaam een moment van rust aan te bieden. Vanaf alle onderzoeken en de diagnose die gesteld wordt reageert het lichaam met stress op de boodschap die je te horen hebt gekregen. Stress is niet goed voor je immuunsysteem en in deze tijd heb je het lichamelijk maar zeker ook geestelijk al zo zwaar te verduren

Vanuit het begin van mijn opleiding tot voetreflextherapeut leerde ik in eerste instantie dat mensen met kanker een contra-indicatie hebben om te mogen behandelen via voetreflextherapie. Als ik al een behandeling zou willen overwegen dan echt alleen wat lichte ontspanning. Aan het einde van mijn 2de jaar van de opleiding trof ik een bijscholing met betrekking tot voetreflextherapie na kanker en heb deze gevolgd. Hier leerde ik dat ontspanning een hele grote betekenis kan hebben voor mensen die het proces van de ziekte kanker hebben doorlopen en dat er erg mooie manieren zijn om dat te bereiken. Het moment van ontspanning is van groot belang vanwege de grote impact die de ziekte kanker heeft in het dagelijks leven van mensen die het doorgemaakt hebben. Via de voeten kan ik het gehele lichaam aandacht geven wat vaak toch een soort van taboe heeft gekregen doordat je lichaam zoveel te verduren heeft gehad. In alle zachtheid maak ik contact met jou voeten en daardoor je gehele lichaam ook die plekken die behandeld zijn. Dit kan je helpen om op een prettige manier meer in contact komen met je lichaam.

IR

In februari 2019 ben ik gestart bij het Vicki Brownhuis in `s-Hertogenbosch om gasten die het huis bezoeken te ondersteunen met het geven van voetmassages. Vanuit deze voetmassages die ik kon geven wilde ik toch graag meer achtergrondinformatie over hoe ik op een goede manier ondersteuning kon geven als mensen de ziekte kanker doormaken. Ik ben een scholing gaan volgen; voetreflextherapie en kanker zodat ik me meer zeker zou voelen om mensen te ondersteunen in deze kwetsbare tijd. Tijdens het traject van behandelingen voor kanker wat ondergaan wordt lijken mensen vaak geleefd te worden. Veel behandelingen hebben geen prettige bijwerkingen, hoe fijn zou het zijn als je tijdens dat traject ondersteuning kan vinden wat prettig is om te ondergaan maar die ook de kans geeft om bijwerkingen wat te verminderen of wat beter te verdragen. In de meeste gevallen kan voetreflextherapie prima naast een behandeltraject lopen wat je ondergaat vanuit de reguliere geneeskunde. Overleg dit wel altijd even met je specialist.Hoe fijn is het om even een moment voor jezelf te hebben, even jezelf te gunnen dat iemand anders je ondersteuning geeft. Via deze ondersteuning wordt je lichaam geholpen doordat ontspanning je stressniveau verlaagd waardoor jouw immuunsysteem aan het werk blijft. Je lichaam heeft kracht nodig om met de ziekte kanker om te kunnen gaan.

Vanuit de verhalen van alle gasten die ik heb mogen ondersteunen en informatie die ik heb gekregen door een masterclass van Henk Fransen te volgen wil ik je graag wat tips meegeven zodat je misschien zo min mogelijk last ervaart van de bijwerkingen van de behandelingen die je ondergaat en je op een goede manier voor jezelf zorgt:

* Probeer goed je rust te nemen, een uitgerust lichaam is beter bestand tegen de behandelingen die je aangeboden krijgt.
* Drink voldoende, het liefst 1 tot 2 liter {warm} water. Waarom warm? Dan hoeft het lichaam geen energie te steken in het opwarmen van het water. Je kan je energie wel beter gebruiken.
* Probeer je lichaam zo goed mogelijk te voeden met hoogwaardige voeding, het nuttigen van verse groentes en fruit geeft je lichaam bouwstoffen, misschien in de vorm van smoothy`s of verse soepen want daar kan je veel fruit en groentes in kwijt. Zorg dat je meer basische voeding {groentes en fruit} binnenkrijgt dan zure voeding{granen, bonen, vlees, vis en zuivel}. 
* Vermijd transvetten {wordt gebruikt om produkten langer houdbaar te maken, de pakjes en de zakjes} en zorg voor de juiste verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren.
* Ben matig met het gebruik van {witte}suikers en koolhydraten.
* Zorg voor voldoende vitamines, mineralen en andere hulpstoffen. Vul alleen aan met supplementen als je daar een tekort van hebt.
* Vermijd stress, het verminderen van stress is voor je gezondheid minstens zo belangrijk als gezond eten. Neem maatregelen om zowel je uiterlijke stress {werk-en privé-druk} als innerlijke stress {jezelf op je kop zitten, hoge eise stellen enz} te verminderen. Lukt het je niet zelf, zoek dan hulp.
* Probeer in beweging te blijven op een passende manier, doe waar je je goed bij voelt. Voor de een is dat wandelen en voor de ander is dat Yoga maar blijf in beweging.
* Doe dingen waar je blij van wordt, een goede stemming maakt allerlei fijne stofjes in je lichaam aan waardoor je toch beter door je dag heen kunt komen.

Mocht er behoefte zijn aan ondersteuning dan kan deze gegeven worden op de praktijk maar eventueel kom ik desgewenst ook naar je thuis. Voel je vrij om contact op te nemen.

Bron: Handboek Kanker van Henk Fransen