Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Ondersteuning bij rouwverwerking via voetreflextherapie

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 24 augustus 2020 om 10:04

Liefde als oorzaak van rouw. Als er rouw ervaren wordt heeft er een specifieke indrukwekkende gebeurtenis plaatsgevonden welke een emotionele wond heeft veroorzaakt. Gedurende die tijd zijn mensen kwetsbaar en iedereen gaat daarin zijn eigen persoonlijke pad. Het genezingsproces begint bij het rouwen en brengt de persoon hopelijk naar een gevoel van dankbaarheid wanneer er ondersteuning geboden wordt via voetreflextherapie.

De diepst liggende oorsprong van verdriet tijdens rouw is liefde.   LR

Een gevoel van liefde is de achtergrond van zowel pijn als ook dankbaarheid voelen. In andere bewoordingen is liefde de oorzaak van rouw en ontroering voelen. Gedurende de rouw kan je begeleiding krijgen bij het voelen van je verdriet en op weg gaan om dit verdriet volledig te verwerken. Wanneer het verdriet is verwerkt kan er een gevoel van dankbaarheid en ontroering ervaren worden. Ontroering is het dankbaar zijn voor een levenservaring. Een ervaring die geweest is of een toekomstige gebeurtenis wordt tijdens het gevoel van ontroering als een gewilde verrijkende ervaring gezien. Bij ontroering wordt innerlijke vrede ervaren.

Een ervaring die geweest is of een toekomstige gebeurtenis die wordt gezien als niet gewenste levenservaring kan een gevoel van verdriet geven. Wanneer je rouw ervaart, ervaar je een gevoel van gemis en dit kan aanvoelen als een diepe innerlijke pijn. Deze diepe innerlijke pijn ontstaat omdat je als persoon bent afgesneden van de mogelijkheid om lief te hebben. Dit lief hebben kan betrekking hebben op een dierbaar persoon, een gezin, een gehele familie, een {huis}dier, een baan, je gezondheid, je eigen lichaam of vul maar verder in. 

Het ervaren van rouw is het verwerken van de pijn om het verlies. Als persoon ga je de emoties die bij het rouwen horen aan en doorleeft deze door volledig in de ervaring van de emoties te durven zijn. Dit doorleven van de emoties helpen om van je oude naar je nieuwe levenssituatie te gaan. Emotioneel helen is het omarmen van de pijnlijke gebeurtenis, we gaan de pijnlijke niet gewenste gebeurtenis toenemend aanvaarden. Pas wanneer een pijnlijke gebeurtenis in de realiteit van je ervaring wordt gebracht kan je de gevoelens die bij deze gebeurtenis horen doorleven.

Besef dat wanneer je een diepe pijn doorleeft dat je het vermogen hebt tot verbinding en dit vermogen ook hebt ingezet. Degene die een groot vermogen hebben tot liefhebben, hebben ook een grote aanleg tot het ervaren van rouw. Het bewust maken van de gebeurtenis die de emotionele wond  veroorzaakt heeft laat de liefde van voor de gebeurtenis zichtbaar worden. Liefde is geen herinnering maar een gevoel dat zetelt in je hart.

Het rouwen om verlies vraagt vaak veel tijd. Rouw is het niet willen van de gebeurtenis. om dit gevoel om te zetten is het haast een noodzaak om de emoties die daarbij komen kijken aan te gaan en te doorleven om tot een het wel willen van de levenservaring te komen. Via voetreflextherapie ondersteun ik zodat degene de pijn die bij het verlies hoort toe kan staan. Zo kunnen we later wanneer het gehele rouwproces is genomen komen tot het punt dat er een gevoel van dankbaarheid ontstaat voor de levenservaring die ervaren is.

                                                                                          Het is niet de tijd die heelt, maar wat men doet met die tijd

 

Dankbaar voor het volgen van de scholing rouwverwerking bij Ellen de Brouwer bij Total Health, bovenstaande tekst is geschreven vanuit de mooie waardevolle lesstof die daarbij aangeboden wordt.