Meer ruimte, meer lucht, meer vitaliteit...
Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op maandag 26 oktober 2020 om 15:30
Heeft je ademhaling invloed op je gezondheid? Zijn er mogelijkheden waarmee je deze invloed kunt ondersteunen of blijven we met velen onze ademhaling niet serieus nemen waardoor er langzamerhand steeds meer klachten ontstaan die hun oorsprong kunnen hebben in een verkeerd aangeleerde ademhaling.
Ongeveer een jaar geleden heb ik een blog geschreven over ademhaling en voetreflextherapie. Daarin omschreven dat de manier waarop je met je ademhaling omgaat ook vaak een manier is om om te gaan met het nemen van je eigen ruimte. Het is een risico dat het beide onderwerpen zijn waar je in eerste instantie niet veel aandacht aan besteedt maar wel van grote invloed zijn op hoe jij jezelf voelt. Door vele gedachtes, door stress en zelfs door voeding kan je frequentie van je ademhaling veranderen ten op zichte van een normale ademhaling.
Kort gezegd adem je zuurstof in en koolzuur uit. De zuurstof komt via je neus of mond via je luchtpijp in je longen, dan gaat het vanuit je longen je bloed in en dan bereikt het je gehele lichaam. Als je dan weer uitademt adem je het overschot aan koolzuur uit. De ingeademde zuurstof is overal in je lichaam nodig van je hersenen tot in de kootjes van je vingers. Het speelt bij alle complexe processen een rol waaronder je stofwisseling, lopen en nadenken maar ook het functioneren van al je organen. Is het voor jou normaal om jezelf letterlijk je adem te benemen en jezelf ondergeschikt te maken aan een ander of de situatie of sta jij voor jezelf en neem je de ruimte in die je mag hebben.
De ademhaling is voor mezelf iets waar ik me steeds meer mee bezig houd. Zelf jaren terug vaak kortademig bij kleine inspanningen welke ik niet thuis kon brengen. Tijdens mijn werk in de ouderenzorg bemerkt dat lage saturaties zeker ook te maken kunnen hebben met de omgevingslucht maar ook of iemand voldoende zuurstof opneemt tijdens de ademhaling. Tegenwoordig koop je bijna overal een saturatie meter waarbij je een zorgwekkende uitslag kunt aflezen terwijl dat niks te maken hoeft te hebben met het wel of niet hebben van een virus of andere aandoening maar meer te maken heeft met een ademhaling die verkeerd is aangeleerd. En dat heb je ongemerkt zelf gedaan in de afgelopen jaren...
Benieuwd of je op een goede manier omgaat met je ademhaling?
Ik kwam in het boek Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong een oefening tegen waarmee je kan kijken hoe het zit met je eigen ademhaling. Haal je gedurende de dag te snel adem of zit je al op een goed ritme? Probeer het maar eens uit...
Adem in, niet te diep;
verleng nu je uitademing.
Doe deze oefening zitten op je stoel met beide benen op de grond. Herhaal de aanwijzing 8x. Heb je moeite met deze oefening, het idee dat je niet voldoende zuurstof binnen krijgt? Laat dan aan het begin van de uitademing wat minder lucht ontsnappen. Misschien in gedachte een ballon opblazen of je mond wat tuiten waardoor er wat minder lucht ontsnapt. Het is van belang om langer uit te ademen dan in, dat geldt trouwens altijd in iedere situatie voor iedereen.
Begin je te gapen, irriteert er iets op je neus, word je duizelig, ontspant het je, voel je hoofdpijn opkomen? Dan ademde je voor de oefening sneller dan nodig. Het kan een momentopname zijn maar hoe dan ook een ingesleten patroon, dat al veel langer bestaat. Hoe meer reactie op de oefening, hoe waarschijnlijker het is dat je veel vaker te snel ademt.
Let erop dat je niet te diep inademt maar wel helemaal tot in je buik, dit kan je het beste ervaren door een hand op je borst en op je buik te leggen als je zit en dan mogen beide net zoveel bewegen. Erg benieuwd naar wat je ervaart... Het mooiste uitgangspunt is om in rust 6x per minuut adem te halen. Lukt dat jou? Ik ga nog wat meer oefenen...de voordelen zijn groot.
Tijdens een behandeling voetreflextherapie is de ademhaling iets waar ik met je op terugkom als ik merk dat deze erg hoog in je borst zit en dus de buik niet bereikt wat bij de meeste mensen het geval is. Bewustwording van gewoontes en deze bespreken zijn een onderdeel van mijn behandelingen. Je krijgt van mij adviezen hoe je gewoontes om kunt buigen en het is aan jou of je hiermee aan de slag wilt. Ik ga zeker meer terugkomen met tips over je ademhaling, het is namelijk een gemakkelijk onderwerp waar je zelf mee aan de slag kunt.