Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

WereldMenopauzedag

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op vrijdag 18 oktober 2019 om 09:36

Vandaag is het wereldmenopauzedag, 18 oktober 2019. Ervaren alle vrouwen over de hele wereld last van de menopauze zoals dat bij ons in de Westerse Wereld het geval is? Steeds vaker hoor je geluiden dat de klachten die ervaren worden veel te maken hebben met omgevingsfactoren en wat zou je er dan zelf aan kunnen doen?

Als ik de boeken zoals Hormoonbalans van Ralph Moorman & Barbara Havenith en het Energieke vrouwen voedingskompas van Marjolein Dubbers mag geloven hebben we echt wel een rol in hoeverre je last gaat krijgen van eventuele overgangsklachten.

Zelf dacht ik rond mijn 40ste al richting overgang te gaan. Transpireerde meer als ooit ter voren en gedurende de nachten ervaarde ik ook veel last van warmte de reden dat ik in die tijd voor een eigen dekbed gekozen heb zodat ik zelf kan bepalen in hoeverre ik deze gebruik. 
Na een aantal jaren startte ik met de opleiding tot voetreflextherapeut en kreeg te maken met totaal andere voedingsideeën als de schijf van 5. Ik at toch gezond? Groentes, vlees en aardappelen ook brood met kaas en dagelijks meer dan 1 beker melk was mij niet ongewoon. Was dat niet gezond dan? 
Ervoor gekozen om mijn voeding aan te passen met vooral meer groentes en fruit en minder suikers en tijdens de opleiding gesteund worden met voetreflexmassages zorgde ervoor dat het transpireren gewoon weg ging, ook gedurende de nachten. Ik ben ook meer gaan letten op het gebruik van toxische stoffen in de vorm van douchegels, bodylotions en deodorants. Er is zoveel niet goed voor je wat tegenwoordig heel normaal is om te gebruiken. Ik ben van mening dat alle kleine beetjes helpen, zo hoef ik niet alles te veranderen in mijn dagelijkse leven. Dat stuit alleen maar op weerstand waardoor je het niet vol kunt houden. Met als resultaat dat andere klachten zoals gewrichtsklachten in mijn heupen welke ik toch een beetje gooide op mijn middelbare leeftijd verminderden. Verbazingwekkend heb ik het over me heen laten komen.

Ik heb ervaren dat hormonen een hele grote rol spelen in het functioneren van ons vrouwenlichaam, en dat geldt natuurlijk ook voor mannen. Wanneer je lichaam signalen afgeeft  die je als klachten of ziekzijn ervaart dan krijg je een seintje dat je je lichaam en dus jezelf meer aandacht mag geven. Het lichaam begint met fluisteren in de vorm van kleine klachtjes maar gaat harder schreeuwen als we er niet aan toe geven in de vorm van hele vervelende klachten en zelfs ziektes.
Meer inzicht in goede voeding en aandacht voor jezelf in de vorm van regelmatige voetreflexmassages die reinigend voor je lichaam werken kunnen ervoor zorgen dat klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Nou wie wil dat nou niet.