Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies.OK

Vrouwenklachten

1/1

Geplaatst door byTaske voetreflextherapie op donderdag 19 januari 2023 om 11:11

Hormoongerelateerde klachten lijken vooral vrouwen te treffen. Ook mannen hebben een hormoonstelsel maar lijken hier minder gevoelig voor te zijn in hun dagelijkse leven. Dus worden hormoongerelaterde klachten vooral omschreven als vrouwenklachten. Dat deze klachten een flinke verstoring kunnen geven in je dagelijkse leven lijkt ook vaak wat terzijde geschoven te worden. Zelfs de wetenschap deed het in 2021 af als een kleine vervelende bijwerking die geen echte problemen hoefde op te leveren na de verstrekking van de coronaprikken.

                                                                                               

Ons hormonale stelsel, de hormonen en organen die hormonen afgeven wordt het endocriene systeem genoemd.

Hormonen zijn chemische stoffen die verspreid over het lichaam in kliercellen worden aangemaakt. Van daaruit worden ze afgegeven aan het bloed en hebben hun werking op organen die er gevoelig voor zijn. Deze endocriene klieren geven de geproduceerde hormonen af aan het bloed. Deze klieren staan met elkaar in verband waarbij de hypothalamus en de hypofyse een belangrijke aansturende rol vervullen.

De hypofyse is de dirigent van de hormonen die aangestuurd wordt door de hypothalamus. Veel van de hypofysehormonen beïnvloeden hormoonklieren op andere plekken in het lichaam, zoals de bijnieren, de geslachtsorganen en de schildklier. Samen met het zenuwstelsel regelen de hormonen de werking van allerlei organen.
Als je dit op je in laat werken dan kan je aanvoelen dat een verstoring in je endocriene systeem grotere gevolgen kan hebben voor je lichamelijke functioneren. Klachten die ontstaan zijn hierdoor ook niet altijd gemakkelijk terug te verwijzen naar een specifieke oorsprong omdat alles met elkaar in verbinding staat. 

Ons hormonale stelsel is een fijnstoffelijk systeem, kleine verstoringen kunnen elders grotere problemen geven. In onze maatschappij worden we omringt door ons dagelijkse ritme, voeding, cosmetische artikelen, medicatie, chronische stress, emoties, huishoudelijke artikelen en zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van zaken die ons hormonale systeem onder druk kunnen zetten. Soms komen er artikelen in de bladen of krant voorbij waarin er even aandacht is voor alle verstorende elementen om ons heen maar doorgaans zijn velen zich hier niet van bewust.

Ook vanuit de medische wereld wordt er wat laconiek gekeken naar ons hormonale stelsel en alles wat daarbij van invloed kan zijn. Jonge meisjes krijgen vrij snel anticonceptie voorgeschreven als er klachten zijn rondom het op gang komen van hun menstruatie. Dat dit op de langere termijn voor problemen kan zorgen lijkt voor lief genomen te worden. Zelf heb ik ook lang gebruik gemaakt van anticonceptie. Dat dit heel subtiel wat met mijn stemming deed schreef ik niet toe aan het gebruik daarvan. Totdat er een bewustwording plaatsvond en ik door mezelf te verdiepen tot andere keuzes ben gekomen. Pas als de anticonceptie uit je systeem is verdwenen ontdek je welke sluier deze over je leven kan leggen.

Vrouwenklachten hoeven niet opgelost te worden via anticonceptie, er zijn natuurlijke manieren om hiermee om te gaan. Je levenswijze onder de loep nemen kan stap 1 zijn; bewerkte voeding is geen voedzame voeding voor je lichaam, het gebruik van bewerkte maar ook natuurlijke suikers kunnen behoorlijk zorgen voor een disbalans, bekijk eens wat je allemaal op je toilettafel hebt staan wat je op je huid smeert en je dagelijkse ritme kan ook een aandachtspunt zijn. 
Dankzij de vooruitgang is ons dagelijkse leven gevuld met prikkels via telefoon en televisie maar ook kunnen we ons slaapritme gemakkelijk voor de gek houden via de verlichting die we gebruiken. Op tijd je bed in {zonder telefoon} zodat je een goede nachtrust doorloopt en daarin een regelmaat aanbrengen kan erg ondersteunend zijn voor je hormonale systeem.

Onderschat de werking van medicatie, waaronder ook de coronaprikken, niet in verhouding tot een eventuele hormoonverstoring. Bemerk je klachten die je niet kan duiden of is je menstruatie behoorlijk buiten proportioneel of zelfs weer opgestart na enkele tijd van afwezigheid bekijk dan of bovenstaande tips je kunnen ondersteunen. Mocht je meer ondersteuning nodig hebben dan is voetreflextherapie hierin een hele goede keuze. Via voetreflextherapie ondersteun ik je zelfherstellend vermogen door me te richten op de klieren en/of organen en op jouw hele systeem.

Jijzelf bent degene die de verandering in kan zetten en ik kan je daarbij ondersteunen.